JellyWatt V.01 — Yeni Nesil Enerji Yönetim Sistemi — İlk Test Sonuçları

Mustafa Yılmaz
3 min readAug 12, 2022

Temmuz başında sıkı bir çalışma ile fikir-emekleme halinde kalmış, JellyWatt projesinin testlerde kullanılabilecek ilk donanımlarını ürettik ve test ettik. Sonuçlar gerçekten beklediğimizden daha iyi. Kısaca JellyWatt nedir? JellyWatt ilk etapta süpermarketlerin enerji tüketimlerini azaltmaya odaklanmış, hem teknolojik hem de danışmanlık üzerine kurulu bir girişim fikridir.

İlk etapta süpermarketler olarak bir pazar seçilmesinin sebebi süpermarketlerin oldukça düşük karlarda çalışıyor olması, rekabetin fazla olması ve optimize edilecek enerji tüketim alanlarının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Öyle ki eğer süpermarketler eğer $1 USD’lik bir enerji tasarrufu sağlarsanız $59 USD’lik satış yapmışcasına kar elde etmelerine olanak tanırsınız. İşte bu noktada JellyWatt hem enerji monitörleme hem kendi kendine öğrenen cihazlar ile enerji tüketimlerini optimize etme hem de enerji danışmanlığı yolu ile donanım ve yazılım haricinde öneriler sunularak enerji tasarrufu sağlayacak uçtan uca bir çözüm sunmayı hedefler. İlk etapta manuel olarak kontrol edebileceğimiz donanımlar hazırladık ve bunları bir fabrika ortamında test ettik.

JellyWatt’ın beş ana donanımı ve bir IoT platformdan oluşan teknolojik altyapısı bulunur. Bunlar: The Watt, The JellyPlug/Plugs, The Light ve The Jinfo şeklindedir. The Watt ile ana sigorta üzerinden Hall-Efect sensörler kullanarak zahmetsiz bir kurulumla genel ve bina içinde bölgesel enerji toplam tüketimini analiz ederken, The Plug/Plugs ile priz sisteminde ekipman/makine/donanımlar ile şebeke arasına girerek kendine kendine öğrenen prizler sayesinde enerji tüketiminin optimize edilmesine olanak sağlıyoruz. Ayrıca The Light ürünü ile doğrudan DIM ya da DIM desteği olmayan aydınlatmaların doppler sensörü ile harekete bağlı ve geniş spektrumda ölçüm yaparak ışığa duyarlı bir kombinasyon ile aydınlatmalarda tasarruf sağlıyor olacağız. The Jinfo ile ise tamamen çevresel sensörler ile donatılmış bir donanım ile enerji tüketimi, fabrika/saha/ofis içi çevresel veriler arasındaki korelasyonu görerek gelecek adına daha verimli öneriler sunmaya başlayacağız.

İşte JellyWatt ilk etapta bunlardan ibaret fakat gelecekte tasarrufların yatırıma dönüştürülerek girişim ekosistemi ve çevre alanında çalışan girişimlerin fonlanması ve fonlamaya bağlı tasarruf sağlayan ve yatırıma aktaran insanların paralarının değerlenmesi ile mikro girişim ölçeğinde farklı fırsatlar sunmak ve çevre problemlerinin azaltılması alanında, green fintech alanının geliştirilmesi ve farkındalık bilincinin artması konusunda çalışmak istiyoruz. Dolayısıyla hane ve kurum binalarına da yayılmak istiyoruz.

Çok kısaca yaptığımız bir testten ve potansiyelinden de bahsederek yazımı tamamlıyorum. Fabrika içerisinde test ettiğimiz ürün bir sebil ve doğrudan The Plug ile kontrol edildi. İlk etapta sebilin kendi halindeki enerji tüketim verisi analiz edildi.

Sebil kullanımda olmadığı durumda dahi kendisini kullanıldığı takdirde hazır sıcak ve soğuk su sunabilmek için düzenli aralıklarla ısıtıyor ve soğutuyor. Test ortamında 9 saat aktif kullanılan sonrasında kullanılmayan 16 kat ve her katta 2 sebil bulunuyor şeklinde referans alındı. Kullanılan her bir sebil bir gün içerisinde 3,23TL bir enerji tüketimine sahip. 1 Adet için aylık 96,93TL enerji tüketimi gözlemledik. 16 katta yer alan 2'şer sebil için ise 1 aylık enerji maliyeti 3102,01 TL. Peki sebiller sadece kat kullanımının aktif olduğu saatlerde çalıştırılsaydı ne olurdu? Aylık 1938,75 TL tasarruf sağlanabilirdi. JellyWatt donanımlarının ortalama 6 Ay içerisinde kendini amorti etmesi ve 2 yıllık ticari ömrü sayesinde müşteri 18 ay boyunca tasarruf sağlayabilirdi. Daha da iyisi JellyWatt donanımdan para kazanma hedefinde olmadığından ve paylaşımlı ESCO modelini benimsediğinden müşteri ilk aydan itibaren tasarruftan pay almaya başlayacak ve etkisini görmek için amorti süresinin dolmasını beklememiş olacak.

Bir sonraki süreçlerin daha güzel sonuçlanacağına inanıyorum ve sadece çevremizde fark etmediğimiz yüzlerce, binlerce alanda enerji tasarruf potansiyelini gerçeğe dönüştürecek bir girişimi hayata geçirebilmek için heyecan doluyum.

--

--

Mustafa Yılmaz

Kendi düşüncelerimi, yazılarımı, şiirlerimi ve deneyimlerimi paylaşıyorum.